Bouwen van je RepRap 3D-printer

Dus u bent op zoek naar een 3D printer en wil deze graag zelf bouwen? Uw eerste keuze is of u de printer al dan niet zelf wil ontwerpen of u liever een kit gebruikt. Indien dit uw eerste printer is en uw kennis beperkt is, raden we u aan om een kit te kopen. De lijst met beschikbare 3D printer kits, vindt u terug onder de 3D-printer categorie. Gebruik de vergelijkfunctie om de verschillen te bekijken tussen de modellen. U kan ook de kit gebruiken om vanuit te beginnen en componenten aanpassen zoals u wil. 

 

Welk type printer? 

Er zijn verschillende soorten 3D printers. Veel van onze onderdelen zijn niet gebonden aan een bepaald type. De elektronica bijvoorbeeld kan gebruikt worden in bijna al onze 3D printer types. De volgende lijst van voor- en nadelen kan u helpen met beslissen welk type het best geschikt is voor uw toepassing. 

Cartesian

Dit is het meest gebruikte type FDM printer. Het heeft 3 assen die in verschillende richtingen bewegen. Alle assen hebben hun eigen motor, riemen, enz. Dit is over het algemeen makkelijker te kalibreren. 

 • Makkelijk in mekaar te steken
 • Meeste info is beschikbaar
 • Vereist dure onderdelen voor goede resultaten

U kan kiezen of het bouwplatform dat u gebruikt niet beweegt, in de Z-richting beweegt of in de Y-richting beweegt. 

 

CoreXY

Dit type is geschikt voor grotere prints. Het CoreXY mechanisme laat snelle bewegingen over een grote afstand toe door de verdeelde belasting over twee stappenmotoren en door het gewicht van de motoren niet op de assen te plaatsen. 

 • Geschikt voor grotere prints
 • Dure onderdelen nodig voor goede resultaten
 • De algemene werking begrijpen kost tijd

Delta

Dit type 3D printer is een lust voor het oog. In bovenaanzicht ziet u een driehoek, vandaar de naam Delta. De drie assen werken samen voor elke lineaire beweging wat complexe berekeningen vraagt om de bewegingen om te zetten in rechte lijnen. De oneffenheden in elke as worden door mekaar weggewerkt wat voor goede resultaten met goedkope onderdelen zorgt. 

 • Zeer precies op elke as
 • Vraagt veel rekenkracht wat snelheid beperkt en goedkope elektronica uitsluit
 • Zelfs met goedkope componenten heeft u professionele resultaten
 • Niet ruimte efficiënt: een grotere straal zal de hoogte van uw print aanzienlijk inperken.

SLA-DLP

Dit type printer werkt met hars in plaats van filament. De resin wordt harder wanneer het wordt blootgesteld aan UV licht. Dit laat een hoge nauwkeurigheid toe tot op 20 micron in de Z-as. 

 • Hoge resolutie
 • Hars is redelijk duur

Te produceren componenten 

Afhankelijk van het type printer heeft u verschillende componenten nodig om hem samen te kunnen stellen. In deze rubriek lijsten we alle componenten op in categorieën. U kan van daaruit verder klikken naar gedetailleerde informatie. 

 

Elektronica 

Dit is het brein van uw printer omdat hij elke component aanstuurt. Hij draait op een software die men firmware noemt. Deze zal alle bewegingen, en temperatuur van de printer controleren. Al onze elektronica is compatibel met Arduino. Dit betekent dat u uw eigen firmware kan programmeren en uploaden. De keuze van elektronica hangt af van uw vereisten. Delta printers hebben meer rekenkracht nodig dus kiezen voor Ultratronics kan voordelen bieden. U kan ons assortiment controleborden hier bekijken. 

Extruder

Een belangrijk maar complex onderdeel van de printer is de Extruder systems.

Dit onderdeel beïnvloedt de betrouwbaarheid en kwaliteit van uw printer. Belangrijke eigenschap van de extruder zijn:

 • Maximale werkingstemperatuur: voor bepaalde filamenten is een hogere temperatuur vereist
 • Extrusiekracht: hoe meer kracht er kan worden overgebracht, hoe sneller er geprint kan worden
 • Gewicht: wanneer u een extruder installeert op een as zal dit traagheid veroorzaken waardoor u trager print of kiest voor een lagere kwaliteit

De extruder bestaat uit twee onderdelen: de coldend om het filament aan te drijven en een hotend om het te smelten. Beide onderdelen zijn belangrijk en hier bespaart u beter niet op. Het is over het algemeen interessanter om in een goede extruder te investeren dan in andere componenten. 

Als hotend raden we momenteel een E3D full v6 hot endaan omdat het de meest betrouwbare op de markt is. Als coldend, bieden we verschillende opties aan: compactness of aangedreven coldends voor een hoger vermogen. 

Bowden systemen

Om de belasting op de assen te verlagen kan u eventueel de coldend verplaatsen naar de zijkant van uw printer en het met een  bowden (ptfe) tube te verbinden met de hotend. Dit verlaagt de terugslag in uw systeem. Het nadeel is dat u geen flexibele materialen kan printen en dat u een hoger vermogen heeft om te compenseren voor de extra lengte aan filament tussen de cold- en hotend. 

 

Verwarmd print bed 

Het print bed is waar de print opgebouwd wordt tijdens het printen. Dit onderdeel spreekt het principe tegen dat een print aan het oppervlak moet kleven terwijl u achteraf wil dat het makkelijk loskomt. Door de aard van thermoplasten zal de print krimpen bij afkoelen. Hierdoor ontstaan inwendige spanningen in het stuk. Dit kan ervoor zorgen dat de hoeken van uw print omhoog buigen (warping) en loskomen van het bed. Om dit effect tegen te gaan, hebben we verschillende printoppervlakken en raden we een verwarmd printbed aan. 

Voor PLA en PETG kan u 3DLAC rechtstreeks op het verwarmd bed gebruiken. We blijven benadrukken dat u een verwarmd bed van 60°C moet gebruiken omdat de print dan veel makkelijk loskomt wanneer het bed afkoelt. 

Een andere oplossing voor printoppervlakken is aluminium met  kapton tape, painters tape, print stickers. Over het algemeen is 3DLac op glas te beste manier 

 

Vermogen

U heeft een geschikte  Power supply nodig. De vuistregel is om maximaal 80% te gebruiken van de beschikbare stroom. Veronderstel dat u 12V gebruikt en dat een verwarmd bed 10A gebruikt, verwarmingselementen 3A en stappenmotoren in totaal 2A dan heeft u alles samen 15A nodig voor het hele systeem. Een 20A stroombron is dus aangeraden. Wanneer u een groter verwarmd bed of een dual extruder nodig heeft, gebruikt u best 30A. 

U kan er ook voor kiezen om 24V te gebruiken indien uw onderdelen dit aankunnen. Dit verlaagt de benodigde stroomsterkte aanzienlijk bij hetzelfde vermogen. 

Waarom ReprapWorld?
 • Zelfde werkdag verzonden!
 • 2.000+ producten beschikbaar uit voorraad
 • Meer dan 25.000 tevreden klanten in meer dan 40 landen
 • Veilige betaling voor alle betalingsopties
 • Professioneel tech support (meer dan 9 jaar 3D ervaring)
25.000+ tevreden klanten

4.3 sterren op Google

Betaal veilig gebruikmakend van

Over ReprapWorld
ReprapWorld

RepRapWorld is de nummer één webshop voor al uw reprap benodigdheden voor uw 3D printer. We hebben een grote collectie 3D printer onderdelen, van onze beroemde elektronica lijnen tot filament van onze eigen productie. En dit alles aan een zeer scherpe prijs!

Contact

RepRapWorld B.V.
Wagenmaker 6a
2631RL Nootdorp
The Netherlands

Email: info@reprapworld.com
Tel: +31 (0) 85 - 009 15 31

Copyright 2009 - 2018 | ReprapWorld B.V.