Uw gids voor 3D-printer filament

Bij ReprapWorld hebben we verschillende types 3D printer filament in onze webshop. U kan makkelijke navigeren door ons aanbod maar we nemen even de tijd om u te informeren over de verschillende soorten filament en de verschillende merken die we beschikbaar hebben. Deze pagina zal u in grote lijnen helpen begrijpen wat voor filament te gebruiken, voor details over printsnelheid en temperatuur kijk u best op de respectivelijke productpagina's.

PLA - Polymelkzuur

Dit is het vaakst gebruikte en makkelijkste materiaal voor beginnelingen. Het is gemaakt van organische materialen en is biodegradeerbaar wat het een van de meest milieuvriendelijke thermoplasten maakt. In neutrale vorm is PLA semi-doorzichtig met een bruinachtige kleur en kan het geprint worden aan ongeveerl 200ºC. Na het printen is het materiaal brosser dan andere soorten filament wat ervoor zorgt dat het breekt wanneer het gebogen wordt.

PLA+ verbetert enkele eigenschappen van PLA zoals stijfheid en zorgt voor een betere overhang.

More information on PLA filament

ABS - Acrylonitril-butadieen-styreen

ABS was vroeger een zeer populair type filament voor 3D printen maar is nogal moeilijk om mee te werken. Dit materiaal wordt ook gebruikt om LEGO blokjes te maken en wordt vaak spuitgegoten. Ook de geur tijdens het printen is onaangenaam waardoor het filament alleen voor specifieke doeleinden zoals temperatuursbestendige toepassingen of wanneer het materiaal in contact komt met solventen. Omwille van de hoge krimp, kan het materiaal warpen tijdens het printen en grote interne spanningen veroorzaken die kunnen leiden tot barsten in het onderdeel. Voor de meeste eigenschappen kan PETG dit materiaal vervangen wat voor een aangenamere printervaring zorgt. In neutrale vorm is het filament melkwit en print het rond de 240ºC. U kan ook aceton(damp) gebruiken om het ABS te smelten waardoor de lagen verzachten en ze makkelijk in mekaar laten werken wat het uiterlijk van een spuitgegoten stuk geeft.

 ABS+ lost enkele problemen van ABS op door het toevoegen van additieven. In het algemeen is de krimp vermindert wat voor minder warp zorgt. Dit zorgt er echter voor dat het materiaal niet meer bestand is tegen solventen.

PETG - Polyethyleentereftalaatglycol

PETG werd pas veel recenter beschikbaar dan  andere filamenten en werd populair omdat het veel eigenschappen van PLA en ABS samenvoegt. Dit materiaal is het materiaal waar frisdrankflessen mee gemaakt worden dus u bent al bekend met dit materiaal. Het filament is transparant in neutrale vorm wat ervoor zorgt dat u kan printen met veel doorschijnende kleuren uit ons assortiment. Ook al kan het pas aan 245ºC geprint worden, krimpt het veel minder vergelken met ABS. Daardoor wordt het bijna even handig in gebruik als PLA. Andere belangrijke eigenschappen bevatten goede laagadhesie en breken onder buigspanning.

HIPS - High Impact Polystyrene

Dit materiaal is niet vaak gebruikt bij 3D printen maar heeft enkele interessante eigenschappen. Het is vaak gebruikt als steunmateriaal voor ABS omdat het goed bindt met ABS maar nog steeds oplosbaar is in d'limonene. Verder is het makkelijker te printen dan ABS met gelijkaardige eigenschappen. In pure vorm is het product melkwit en print het bij 240ºC.

TPE - Thermoplast elastomeer

Zeer flexibel, rubberachtig materiaal dat goed print bij 200ºC. TPE isi alleen geschikt voor specifieke toepassingen waar elastische en flexibele eigenschappen veriest zijn. Het materiaal is moeilijk om mee te werken en laat niet teveel druk toe door interne kanalen. Het is praktisch waardeloos als Bowden systeem. Zelfs in direct aangedreven systemen moet de snelheid worden gereduceerd mag uw cold-end geen ruimte laten waarlangs het filament kan ontsnappen. Adhesie op het printbed is goed maar krijgt een grotere rand door warping.

TPU - Thermoplast polyurethaan

Vergeleken met TPE is dit materiaal veel minder flexibel wat het makkelijker maakt om mee te werken en kan het in bowden systemen werken. dit materiaal is bijvoorbeeld ideaal als wielen voor RC wagentjes. 

PVA - Polyvinyl alcohol

Dit materiaal wordt alleen gebruikt als steunmateriaal voor PLA omdat het goed bindt met PLA en oplosbaar is in water. Het print bij 200ºC en is doorzichtig bruinachting. Voor printen gedraagt het zich als PLA. Wanneer u het in warm water legt, zal het materiaal langzaamaan oplossen. Het materiaal is eerder duur wat ervoor zorgt dat eht alleen in situaties gebruikt wordt waar u steunmateriaal absoluut nodig heeft.

 

Waarom ReprapWorld?
  • Zelfde werkdag verzonden!
  • 2.000+ producten beschikbaar uit voorraad
  • Meer dan 25.000 tevreden klanten in meer dan 40 landen
  • Veilige betaling voor alle betalingsopties
  • Professionele technische ondersteuning (meer dan 7 jaar 3D ervaring)
Betaal veilig met

OVer ReprapWorld
ReprapWorld

RepRapWorld is de nummer één webshop voor al uw reprap benodigdheden voor uw 3D printer. We hebben een grote collectie 3D printer onderdelen, van onze beroemde elektronica lijnen tot filament van onze eigen productie. En dit alles aan een zeer scherpe prijs!

Contact

RepRapWorld B.V.
Wagenmaker 6a
2631RL Nootdorp
The Netherlands

Email: info@reprapworld.com
Tel: +31 (0) 85 - 009 15 31

Copyright 2009 - 2018 | ReprapWorld B.V.