Uw gids voor 3D-printer filament

Bij RepRapWorld hebben we een breed assortiment aan 3D-printerfilamenten beschikbaar via onze webshop. Onze filamentcollectie groeit voortdurend terwijl we de nieuwste 3D-filamenten op de markt testen om u de beste printervaring te bieden. Met deze gids vind je 3D-filament voor elk project!

PLA - Polymelkzuur

PLA-filament is het meest populaire materiaal dat wordt gebruikt voor 3D-printen. PLA-filament wordt omarmd vanwege de gemakkelijke bedrukbaarheid en is een uitstekende keuze voor beginnende makers. Het is ook een van de meest milieuvriendelijke materialen omdat het is afgeleid van natuurlijke materialen, waardoor het biologisch afbreekbaar is. In zijn neutrale vorm heeft het PLA-filament een semi-doorschijnend beige uiterlijk. PLA-filament print het beste bij een extrudertemperatuur tussen 180°C-220°C en een verwarmd bedtemperatuur tussen 0°C-60°C. We bieden verbeterde PLA-filamentmengsels, zoals het PLA+-filament dat met dezelfde instellingen print, maar verbeterde mechanische eigenschappen heeft en veel sterker en duurzamer is. Als u PLA filament wilt kopen, vindt u hier de beste PLA in het VK.

Printtemperatuur180°C-220°C
Sterkte⭐⭐⭐⭐
Printbed0°C-60°C
Eco-vriendelijk
BehuizingNot required
Nozzle eisenStandard nozzle
Voorkeurs hechtingsmiddelSpray

ABS - Acrylonitril Butadieen Styreen

ABS-filament is ook een zeer populair filamentmateriaal, bekend om zijn duurzaamheid en sterkte. Dit is het materiaal waar leggoblokken van gemaakt zijn. ABS-filament produceert een geur tijdens het printen en moet worden geprint met een behuizing in een ruimte met zoveel mogelijk ventilatie. Een groot voordeel van ABS-filament is dat het herhaaldelijk kan worden omgesmolten en omgevormd tot een ander object. Voorwerpen bedrukt met ABS-filament hebben een hoge hittebestendigheid, grote chemische weerstand en goede stijfheid. Succesvol printen met ABS-filament bij een extrudertemperatuurbereik tussen 230°C-260°C. Gebruik een verwarmd bed met een temperatuur van 95°C-110°C. Maak geweldige ABS-afdrukken met een goede hechting door Kapton-tape of 3DLAC hechtingsspray te gebruiken. KoopABS filament voor 3D-afdrukken van uitzonderlijke kwaliteit.

 

Printtemperatuur230°C-260°C
Duurzaamheid⭐⭐⭐⭐
Printbed95°C-110°C
Warmtebestendig
BehuizingRecommended
Nozzle eisenStandard nozzle
Voorkeurs hechtingsmiddelKapton tape

PETG - Polyethyleentereftalaatglycol

PETG-filament is een van de nieuwere soorten filamentmateriaal en is snel erg populair geworden dankzij de indrukwekkende materiaalkwaliteiten. PETG-filament wordt beschouwd als het beste van twee werelden: het deelt de beste eigenschappen van zowel PLA-filament als ABS-filament! PETG-filament trekt weinig krom en krimpt niet en zorgt voor stevige prints met een gladde afwerking. Dit filament is een voedselveilig plastic materiaal dat buigbaar is en een uitstekende laaghechting heeft. In zijn neutrale staat is PETG-filament transparant en biedt ons assortiment meerdere doorzichtige en ondoorzichtige kleuropties. PETG-filament is volledig recyclebaar en print bij een extrudertemperatuur tussen 230°C-250°C. PETG-filament heeft geen verwarmd bed nodig tijdens het printen. Als u wilt proberen af te drukken met PETG filament, bieden wij materiaal van topkwaliteit tegen de beste prijs.

Printtemperatuur230°C-250°C
Duurzaamheid⭐⭐⭐
PrintbedNot required
Waterbestendigheid
BehuizingRecommended
Nozzle eisenStandard nozzle
Voorkeurs hechtingsmiddelPainter’s tape

ASA - Acrylonitril Styreen Acrylaat

ASA-filament is een technische thermoplast die speciaal is gemaakt voor gebruik buitenshuis. Door de extreme chemische weerstand en UV-lichtbestendigheid behouden objecten die met ASA-filament zijn bedrukt zeer lang hun oorspronkelijke uiterlijk en worden ze niet beïnvloed door weersinvloeden. Om met succes ASA-filament te printen, moet u een extrudertemperatuur hebben van 220°C-260°C en een verwarmd bedtemperatuur van 80°C-100°C. Voer printen uit met een behuizing zodat uw object of onderdeel niet te snel afkoelt. Gebruik voor extra hechting 3DLAC en Kapton tape.

Printtemperatuur220°C-260°C
Duurzaamheid⭐⭐⭐⭐⭐
Printbed80°C-100°C
Warmtebestendig
BehuizingRecommended
Nozzle eisenStandard nozzle
Voorkeurs hechtingsmiddelKapton tape

Koolstofvezel filament

Koolstofvezelfilament, ook bekend als PC-PETG-filament, verwijst naar elk filament dat is doordrenkt met koolstofvezel. Door kleine strengen koolstofvezel aan een composietmateriaal toe te voegen, krijgt het materiaal koolstofvezeleigenschappen. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat het materiaal een verhoogde treksterkte, grote chemische weerstand en extreme stijfheid heeft. In het geval dat u een extreem sterk en stijf, duurzaam 3D-onderdeel nodig hebt dat licht van gewicht is, is koolstofvezelfilament een goede keuze. Houd er wel rekening mee dat koolstofvezel schurend is en dat daarom tijdens het printen een nozzle van gehard staal of ruby tip nozzle vereist is. De printinstructies voor koolstofvezelfilament zijn vergelijkbaar met de instructies van de basismaterialen. Controleer altijd de instructies van de fabrikant voor 3D-printen. De temperatuur van de extruder zal typisch rond de 140°C liggen. Een verwarmd bed is niet vereist, maar als u er een wilt gebruiken voor uw print, bewaar het dan bij temperaturen tussen 45°C-60°C. Voor hechting raden we aan om een PEI sheet of Kapton tape te gebruiken.

Nozzle eisenRuby tip nozzle 0.4mm or bigger
Voorkeurs hechtingsmiddelSpray

PA - Nylon filament

Nylon filament, ook wel polyamide genoemd, is een filamentmateriaal met extreme flexibiliteit en sterkte. In vergelijking met ABS filament en PLA filament heeft nylon filament meer sterkte en duurzaamheid. Voorwerpen gemaakt met nylonfilament kunnen heel goed met wrijving omgaan en zullen herhaaldelijk kunnen buigen zonder te breken. Nylon filament print bij een extrudertemperatuur van 225°C-265°C en vereist een verwarmd bed ingesteld op temperaturen tussen 70°C-90°C. Het gebruik van een behuizing wordt aangeraden. Gebruik voor hechting 3DLAC of een PEI-vel. Zorg ervoor dat u een gehard stalen nozzle gebruikt.

Printtemperatuur225°C-265°C
Sterkte⭐⭐⭐⭐
Duurzaamheid⭐⭐⭐⭐⭐
Flexibiliteit⭐⭐⭐⭐
Printbed70°C-90°C
BehuizingRecommended
Nozzle eisenHardened steel nozzle
Voorkeurs hechtingsmiddelGlue stick

PCL - Polycaprolacton-filament

PCL-filament is een biologisch afbreekbare thermoplast met briljante laaghechting en uitzonderlijke mechanische eigenschappen. PCL-filament is relatief eenvoudig te printen en smelt bij een temperatuur van 60°C. Hierdoor is dit materiaal gemakkelijk herhaaldelijk te vervormen. Als uw geprinte object eenmaal is afgekoeld, is het stijf en slagvast.

Printtemperatuur0°C-60°C
Sterkte⭐⭐⭐
Stijfheid⭐⭐
Eco-vriendelijk
BehuizingNot required
Nozzle eisenStandard nozzle
Voorkeurs hechtingsmiddelOptional

PVA - Polyvinylalcohol

PVA-filament wordt vaak gebruikt als ondersteuningsmateriaal voor PLA-filament. Het is een in water oplosbaar filament dat uiteenvalt in warm water en daardoor een efficiënte en snelle verwijdering biedt. PVA-filament print bij een extrudertemperatuur van 200°C-225°C met een verwarmd bedtemperatuur tussen 40°C-60°C. Het filament is extreem gevoelig voor vocht, dus bewaar het goed in een luchtdichte verpakking met zakjes silicagel. We bieden ook varianten zoals PVA Plus enPVA Pro waarbij bepaalde eigenschappen worden versterkt en compatibiliteit wordt geboden, zodat PVA-ondersteuningen kunnen worden gecombineerd met basismaterialen zoals PETG-filament, ABS-filament, ASA-filament en TPU-filament.

Printtemperatuur200°C-225°C
Sterkte⭐⭐⭐⭐
Printbed40°C-60°C
Eco-vriendelijk
BehuizingNot required
Nozzle eisenStandard nozzle
Voorkeurs hechtingsmiddelKapton tape

HIPS - High Impact Polystyreen

HIPS-filament wordt meestal gebruikt als ondersteuningsmateriaal tijdens het 3D-printen. Dit materiaal is stijf met een hoge slagvastheid en hittebestendigheid. HIPS-filament heeft een melkwit uiterlijk en is het ideale ondersteuningsfilament voor ABS-filament, omdat ze een aantal eigenschappen delen en extreem goed aan elkaar hechten. Verwijder eenvoudig uw HIPS-filamentondersteuningsstructuren door ze op te lossen in d'limonene. Print HIPS-filament bij temperaturen tussen 220°C-260°C met een verwarmd bed-temperatuurbereik van 100°C-115°C. Koop hier HIPS filament van hoge kwaliteit.

Printtemperatuur220°C-260°C
Duurzaamheid⭐⭐⭐⭐
Flexibiliteit⭐⭐
Printbed100°C-115°C
Warmtebestendig
Stijfheid⭐⭐⭐⭐
BehuizingRecommended
Nozzle eisenStandard nozzle
Voorkeurs hechtingsmiddelPEI sheet

TPE - Thermoplastisch elastomeer

TPE filament is een mix van kunststof en rubber en heeft daardoor elastische en thermoplastische eigenschappen. Er zijn veel thermoplastische elastomeren beschikbaar zoals TPU, TCP en TPA. TPE zelf is een materiaal dat flexibel en zacht is met een grote slagvastheid. Dit filament wordt gebruikt voor prints waar elastische en flexibele eigenschappen vereist zijn. Het is ook chemisch bestendig en heeft een goede trillingsdemping en schokabsorptie. Een extrusiesysteem met directe aandrijving is vereist om dit flexibele filamenttype te printen bij een printtemperatuurbereik tussen 210°C-260°C. Houd uw verwarmde bedtemperatuur tussen 45°C-60°C. Het gebruik van een behuizing is niet nodig. 

Printtemperatuur210°C-260°C
Flexibiliteit⭐⭐⭐⭐
Printbed45°C-60°C
BehuizingNot required
Nozzle eisenStandard
Voorkeurs hechtingsmiddelKapton tape

TPU - Thermoplastisch polyurethaan

In vergelijking met TPE is TPU-filament minder flexibel en heeft het een groot bereik aan hardheidsbevattende materialen die zeer buigbaar zijn tot extreem stijve materialen. Om dit te visualiseren, denk aan een elastiekje aan een autoband. TPU-filamentmaterialen vallen in een shore-hardheidsbereik tussen 60A en 55D. TPU kan worden bedrukt bij een extrudertemperatuur van 220°C-250°C. Het gebruik van een verwarmd bed is niet vereist. Dit filament materiaal kun je het beste printen met een direct drive systeem.

Printtemperatuur220°C-250°C
Flexibiliteit⭐⭐⭐
PrintbedNot required
BehuizingNot required
Nozzle eisenStandard nozzle
Voorkeurs hechtingsmiddelKapton tape

Professionele filamentmaterialen

Ontdek onze professionele filamentmaterialen die bestaan uit eersteklas filament van industriële kwaliteit. Deze 3D-filamenten zijn vlamvertragend en hebben uitstekende materiaaleigenschappen die per materiaal verschillen. De professionele thermoplasten hebben superieure kwaliteiten met een reeks mechanische en chemische voordelen en meer. Ontdek PEEK filament en PEKK-filament met uitstekende chemische en mechanische eigenschappen. Of print professioneel met PEI-filament, een materiaal met briljante thermische eigenschappen. Mis onzePPSU filament niet, een toonaangevende amorfe thermoplast die ook opmerkelijke materiaalkwaliteiten heeft. Volg de printinstructies op elke pagina met professioneel filamentmateriaal voor de beste 3D-printresultaten.

Professionele metalen filamentmaterialen

De Ultrafuse-filamentlijn van BASF heeft een indrukwekkend industrieel niveau en marine-grade staal, waardoor gebruikers professionele roestvrijstalen onderdelen in 3D kunnen printen voor toepassingen waarbij extreme hardheid en hoge mechanische sterkte noodzakelijk zijn. Met het metalen filament kun je groene delen printen die ontbinden en sinteren vereisen. Groene onderdelen kunnen naar D&S-services worden gestuurd, die uw onderdeel zullen verwerken en terugsturen met de definitieve eigenschappen van het roestvrij staal. Het is echter ook mogelijk om zelf te ontbinden en te sinteren, mits u over de juiste apparatuur beschikt. Om te ontbinden en te sinteren, hebt u een sinteroven, een sintervuurvaste ballast, een vuurvaste container, sinterkoolstof en saffier 3D-staalmengsel nodig. De sintertemperatuur voor uw oven moet worden ingesteld tussen 900°C-1350°C voor roestvrijstalen onderdelen.

Bewaar je 3D-filament

Alle 3D-filamentmaterialen presteren het best als ze met de juiste zorg worden bewaard. Behoud de kwaliteit van je 3D-filament met dry box om je filament in onberispelijke staat te houden. Voorkom schade en voorkom dat vocht binnendringt met silica gel bags. Het gebruik van een reinigingsfilament tussen prints zorgt voor soepele overgangen en goed onderhoud van de nozzle van uw 3D-printer.

Bestel eenvoudig 3D filament

3D filament bestellen bij RepRapWorld is een fluitje van een cent. Wanneer je een bestelling hebt geplaatst, wordt deze op dezelfde werkdag verzonden vanuit ons magazijn in het VK! 

Wilt u meer informatie over filamentmaterialen en hun unieke eigenschappen en toepassingen? Neemcontact onze klantenservice. Wij helpen u graag verder!

Waarom ReprapWorld?
  • Bestellingen dezelfde werkdag verzonden
  • 3.000+ producten in ons assortiment
  • Meer dan 45.000 tevreden klanten in meer dan 40 landen
  • Veilig betalen met diverse betalingsopties
  • Professionele technische ondersteuning (meer dan 10 jaar 3D ervaring)
Betaal veilig met


home
Copyright 2009 - 2023 | ReprapWorld